Συνήθως το λάδι από το μαγείρεμα καταλήγει στο νεροχύτη της κουζίνας ή στη λεκάνη του μπάνιου.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον..
Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!
Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία .

Εάν χυθεί στην αποχέτευση, προκαλεί πάλι τριπλό κακό. Πρώτα, προκαλεί βουλώματα και δυσοσμία στο δίκτυο αποχέτευσης του κτηρίου του και επιβαρύνει σοβαρά το λιποσυλλέκτη, που ο νόμος του επιβάλλει να διαθέτει. Έπειτα, επιβαρύνει το δίκτυο αποχέτευσης πόλης με δυσοσμία και φραγές. Τέλος, επιβαρύνει το βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων της πόλης.

Αν καταλήξει στην θάλασσα, μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.

Αν χρησιμοποιηθεί για παραγωγή σαπουνιού ή ζωϊκών τροφών, θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις. Ενδέχεται να προξενήσουν δερματολογικές αντιδράσεις  (σαπούνια) και έμμεση τοξική διατροφή στον άνθρωπο, που καταναλώνει κρέας ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές από τέτοια λίπη και έλαια. Νωπή είναι η μνήμη των διοξινών στα κοτόπουλα του Βελγίου εξαιτίας ανάμιξης τέτοιων λαδιών με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια για την παρασκευή ζωοτροφής.

Αν ριφθεί στον κήπο ή στο ύπαιθρο, το λάδι περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα και επιστρέφει πίσω, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας, μέχρι και καρκινοπάθειες.

Για τους λόγους που περιγράφηκαν, έχει θεσπιστεί η ανακύκλωση των χρησιμοποιούμενων λαδιών και λιπών. Ειδικές Εταιρείες Ανακύκλωσης συλλέγουν αυτά, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται αποκλειστικά για την παραγωγή βιοντίζελ, δηλαδή ανανεώσιμου καυσίμου.

Το βιοντίζελ είναι καύσιμο με χαμηλότερες από το πετρελαϊκό ντίζελ εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και σωματιδίων, χωρίς θειάφι ή αρωματικές ενώσεις. Έτσι δεν επιβαρύνει το κλίμα του πλανήτη με διοξείδιο του άνθρακα διότι προέρχεται τελικά από φυτά, βιοδιασπάται χωρίς να βλάψει έδαφος και υπόγεια νερά και που είναι έτσι φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, ανακυκλώνονται... δεν πετιούνται!

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΑΣ  ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ.

ΜΕΣΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ  ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ  «ΓΕΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ  ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΑ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ  Ή ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ

Κύλιση στην Αρχή